Χαλκιδική
Η περιοχή της Χαλκιδικής βρίσκεται στη Β. Ελλάδα. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους τόπους διακοπών, συνδυάζει ιδανικά κατάφυτα βουνά και παραλίες με καταγάλανα νερά. Η Χαλκιδική αποτελείται από 3 χερσονήσους: την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το 'Aγιο Όρος.


To Bianco Olympico βρίσκεται στη Σιθωνία.


Η Σιθωνία πήρε το όνομά της από τον Σίθωνα, βασιλιά της Μακεδονίας, γιο του Ποσειδώνα και της Όσσας. Η μυθολογία λέει ότι ο Σίθωνας ήταν πατέρας της πανέμορφης Παλλήνης, την οποία διεκδικούσαν επώνυμοι μνηστήρες από όλο τον κόσμο.

Όποιος διεκδικούσε την Παλλήνη για νύφη, όμως, έπρεπε να μονομαχήσει με τον πατέρα της κι επειδή όλοι οι μνηστήρες έχαναν στη μονομαχία, η Παλλήνη δεν παντρευόταν ποτέ. Όταν ο Σίθωνας γέρασε, έβαζε τους μνηστήρες να μονομαχούν μεταξύ τους.

Σε μία τέτοια μονομαχία, αντίπαλοι ήταν ο Κλείτος και ο Δρύαντας. Η καρδιά της Παλλήνης χτυπούσε για τον Κλείτο και έτρεμε μήπως ο καλός της σκοτωθεί. Εκμυστηρεύτηκε τότε την αγωνία της σε ένα γέροντα τροφό, ο οποίος αφού την καθησύχασε, δωροδόκησε τον ηνίοχο του Δρύαντα για να χαλάσει το άρμα του αφέντη του, έτσι ώστε ο Κλείτος να νικήσει στη μονομαχία. Ο Σίθωνας, όμως, επειδή κατάλαβε τι συνέβη, αποφάσισε να κάψει την κόρη του.

Μία "θεϊκή" βροχή, ωστόσο, έσβησε τη φωτιά την κατάλληλη στιγμή και η Παλλήνη σώθηκε. Ο Σίθωνας, καταλαβαίνοντας το σημάδι των Θεών, αναγνώρισε το λάθος του και πάντρεψε τους δύο νέους.
Κατά την αρχαιότητα, στη Σιθωνία βρισκόταν οι πόλεις Σερμύλη, Φύσκελλα, Σίγγος, Παρθενόπολις, Γαληψός, Τορώνη, Δέρρα, Άμπελος, Σάρτη, Πίλωρος, Άσσα και Σιθώνη.

Στην ευρύτερη περιοχή μπορείται να επισκεφτείτε τα παρακάτω χωριά:

Μεταμόρφωση
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 90 χλμ.
Ακριβώς στην αρχή της χερσονήσου της Σιθωνίας, η Μεταμόρφωση ήταν κάποτε μία μικρή παραλία, στην οποία εγκαταστάθηκαν ξεριζωμένοι πρόσφυγες μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στη θέση του παλιού αγιορείτικου μετοχιού της Βόζαινας.

Σήμερα, το χωριό είναι ένα ανεπτυγμένο τουριστικό θέρετρο που απλώνεται σε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Χαλκιδικής με ψιλή άμμο, ειδυλλιακούς μικρούς όρμους, πυκνά πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα και καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα.
Εκδηλώσεις:
Πανηγύρι στις 6 Αυγούστου.

Βατοπέδι
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 87 χλμ.
Μικρό προσφυγικό χωριό μεταξύ Κασσάνδρας και Σιθωνίας, με πολλά ελαιοτριβεία. Εδώ υπήρχε τον 13ο μ.Χ. αι. παλιό μετόχι της Μονής Βατοπεδίου, αλλά τα παλιά του κτίρια καταστράφηκαν από τους Τούρκους το 19ο μ.Χ. αι. και το μοναστήρι ξαναχτίστηκε το 1904.
Ένα μικρό μέρος, την παλιά μονή, βρήκαν το 1974 οι καλόγριες που ήρθαν εδώ από τα Μετέωρα και μετά από χρόνια έχτισαν όλα τα καινούρια κτίρια που υπάρχουν σήμερα. Από την παλιά μονή σώθηκε το όμορφο καθολικό του 19ου μ.Χ. αι.


Ορμυλία
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 92 χλμ.
Μεγάλο χωριό στην ενδοχώρα, χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Σερμύλη, αποικίας των Χαλκιδέων, η οποία, λόγω της ευφορίας του εδάφους που εξουσίαζε, είχε γνωρίσει εκπληκτική οικονομική ευρωστία.
Οι Σερμυλιώτες συμμετείχαν στο στρατό του Ξέρξη και πολέμησαν ενάντια στους υπόλοιπους Έλληνες, αλλά αργότερα έγιναν σύμμαχοι με τους Αθηναίους. Γι' αυτό οι Σπαρτιάτες, στον Πελοποννησιακό πόλεμο λεηλάτησαν πολλές φορές την πόλη, η οποία δέχθηκε τη χαριστική βολή το 348 π.Χ. από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β' και μαράζωσε.

Η Σερμύλη ξανακατοικήθηκε και ορθοπόδησε κατά τη βυζαντινή εποχή, όταν κοντά στην πόλη υπήρχε ένα κάστρο που λεγόταν Καλλίπολις. Τα πλούσια χωράφια και οι ελαιώνες της πέρασαν τον 13ο μ.Χ. αι. στους αγιορείτες καλόγερους και δύο αιώνες αργότερα ήρθαν οι Τούρκοι και κατέστρεψαν τον οικισμό.
Οι χριστιανοί που γλίτωσαν έχτισαν τα πρώτα σπίτια του σημερινού χωριού, το οποίο ξανακάηκε το 1821 και ξαναχτίστηκε απ' την αρχή.
Εκδηλώσεις:
Παραδοσιακό πανηγύρι την 25η Μαρτίου.
Παραδοσιακό θρησκευτικό πανηγύρι στις 29 Ιουνίου (Αποστόλων Πέτρου και Παύλου).

Νικήτη
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 100 χλμ.
Παραθαλάσσιος οικισμός, ακριβώς στο "λαιμό" της Σιθωνίας, σε ένα χώρο γεμάτο αρχαίες θέσεις.
Στην περιοχή του, κατά την αρχαιότητα, ήταν ιδρυμένη η αρχαία Γαληψός, που μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο, ο οποίος την αναφέρει σημειώνοντας την πορεία του Περσικού στόλου το 480 π.Χ., τοποθετώντας την ανάμεσα στην Τορώνη και την αρχαία Σερμύλη (Ορμύλια). Η πόλη έγινε μέλος της πρώτης Αθηναϊκής Συμμαχίας, αλλά επαναστάτησε το 431 π.Χ.

Στην περιοχή της βρίσκονται και άλλες δύο αρχαίες πόλεις, η Φύσκελλα και η Παρθενόπολις. Ο οικισμός της αρχαίας Γαληψού βρισκόταν στον ορμίσκο κοντά στο Καστρί. Αργότερα, κατά το τέλος της Ελληνιστικής Περιόδου, ένας νέος οικισμός δημιουργήθηκε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στους χριστιανικούς χρόνους (6ο μ.Χ. αι.). Η Φύσκελλα βρισκόταν την ίδια περίοδο στην περιοχή Ελιά. Κατάλοιπα αυτών των οικισμών είναι τρεις παλαιοχριστιανικοί ναοί, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σωφρονίου στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου και ένας άλλος στην περιοχή της Ελιάς, ο οποίος είναι άγνωστο σε ποιον άγιο ήταν αφιερωμένος. Οι ναοί αυτοί καταστράφηκαν τον 6ο μ.Χ. αι., ίσως από τις επιδρομές των Ούννων.

Το χωριό χωρίζεται στον σύγχρονο, παραθαλάσσιο οικισμό και στο παλιό χωριό, που βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο. Το παλιό χωριό έχει διατηρηθεί ως σήμερα σχεδόν αναλλοίωτο χάρη στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που τα αναστήλωσαν και τα συντηρούν σωστά. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα ανάμεσα στα ωραία πέτρινα σπιτάκια με τα χαγιάτια και τα ξύλινα μπαλκόνια, στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια με τις κληματαριές και τα λουλούδια.
Στην περιοχή της Νικήτης υπάρχουν και πολλοί μικρότεροι οικισμοί όπως Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Παύλος, Ασκαμνιά, Ελιά, Καλογριά, Κασταμονίτη, Καστέλι, Καστρί, Κάτσαρης, Κοσμά πηγάδι, Κωβιού, Λαγόμανδρα, Λιθήρη, Μαθέση Καλύβα, Μακριά Λαγκάδα, Πίτσακα, Σπαθιές, Χιλιαδού.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Νικήτη είναι το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής μελιού στην Ελλάδα.

Αξιοθέατα - αρχαιολογικοί χώροι:
- Ο Ναός της Κοιμήσεως στο παλιό χωριό (17ος μ.Χ. αι.) με τις υπέροχες τοιχογραφίες του.
- Ο Ναός του Αγίου Νικήτα (1867), που χτίστηκε με τα νοίκια που πλήρωναν οι βλάχοι βοσκοί από τη Δυτική Μακεδονία που ξεχειμώνιαζαν με τα κοπάδια τους στους κάμπους της Νικήτης.
- Το παλιό σχολείο (19ος αι.)
- Ανεμόμυλοι.
- Η βασιλική του Αγίου Γεωργίου.
- Η βασιλική Σοφρωνίου.
- Τα ξωκλήσια του Αγ. Παύλου, Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου Αθανασίου. Το ξωκλήσι του Αγ. Παύλου έχει χτιστεί σε θέση προγενέστερου με μνημειακή κρήνη του 1713. Λέγεται ότι ο Απ. Παύλος όταν βρέθηκε εδώ, δίψασε, χτύπησε το βράχο και ανάβλυσε νερό, το οποίο τρέχει συνεχώς από τότε.

Εκδηλώσεις:
- Το πανηγύρι του Αγίου Νικήτα (15 Σεπτεμβρίου) και το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου) στο ομώνυμο ξωκλήσι με κοινό γεύμα
- Λαογραφικές εκδηλώσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
- Ο διάπλους του Τορωναίου την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου. Οι κολυμβητές, που έρχονται από όλο τον κόσμο, ξεκινούν το πρωί από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας και τερματίζουν το απόγευμα στην παραλία της Νικήτης. Ακολουθεί δημόσια διασκέδαση.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΙΕΡΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Το μοναστήρι του ''Ευαγγελισμού της Θεοτόκου'' 1,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βατοπεδίου και 4 χιλιόμετρα από την Ορμύλια, είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και με οικουμενική ακτινοβολία, φιλοξενώντας 130 άτομα, εκ των οποίων 110 μοναχές και 20 ιερείς, δόκιμες μοναχές, εργάτες και διοικητικά στελέχη. Είναι ένα από τα πολλά μετόχια του Αγίου Oρους στην περιοχή της Ορμύλιας. Είχε την έκταση του σημερινού χωριού Βατοπεδίου, το οποίο μετά την απαλλοτρίωση του 1924 δόθηκε στους πρόσφυγες όπου και κτίστηκε το ομώνυμο χωριό.  Μαρτυρίες για την ύπαρξη του Βατοπεδινού μετοχίου έχουμε από τον 12o αιώνα. Στο μετόχι έμειναν αρχικά ένα κεντρικό κτίριο του 1903, ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και λίγοι μικροί αποθηκευτικοί χώροι. Το 1974 αγοράζεται από την Μονή Σίμωνος Πέτρας και πλέον ως Σιμωνοπετρίτικο μετόχι δίνεται για την εγκατάσταση της γυναικείας αδελφότητας η οποία τελεί υπό την καθοδήγηση του ηγουμένου της Σίμωνος Πέτρας. Σήμερα το Μοναστήρι είναι Σταυροπηγιακό και Πατριαρχικό και αριθμεί 120 μοναχές με ηγουμένη την γερόντισσα Νικοδήμη. Το σημερινό μοναστήρι αφού ανακαίνισε τα παλιά κτίσματα επεκτάθηκε οικοδομικά για να καλύψει τις ανάγκες της μεγάλης αυτής αδελφότητας διατηρώντας με πολύ σεβασμό το χρώμα της αγιορείτικης παράδοσης. Το καθολικό είναι ναός βυζαντινού ρυθμού με τρούλο στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ψηφιδωτά δάπεδα φιλοτεχνημένα από τις μοναχές αλλά και περίφημες τοιχογραφίες από την αγιογραφική ομάδα της Μονής. Πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στις 22 Ιουλίου της Αγίας Μαρίας της Μαγδαλινής η οποία θεωρείται προστάτιδα της κυριάρχου Μονής Σίμωνος Πέτρας.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2371041278 και 2371041498.
Η Μονή δεν δέχεται προσκυνητές  Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή.
'Ωρες: 10:00 - 4:00 κατά την θερινή περίοδο και 10:00 - 2:00 κατά την χειμερινή.

ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Βρίσκεται στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, 2 χιλιόμετρα βορείως του οικισμού, περίπου 96 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, μετά τα Νέα Μουδανιά και στην αρχή της Χερσονήσου Σιθωνίας.
Το Ιερό Ησυχαστήριο Τίμιος Ιωάννης Πρόδρομος ιδρύθηκε το έτος 1975 από τον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπασωτηρίου. Οι πρώτες υποψήφιες μοναχές ήταν οι αδερφές Ευγενία και Μαρία Χωριατάκη, η Σοφία Κενανίδου από την Μεταμόρφωση Χαλκιδικής καθώς και οι αδερφές Τσαπράζογλου από το Βατοπέδι. Ο χώρος που στεγάστηκε το Μοναστήρι ήταν ο ίδιος με αυτόν που στεγαζόταν το παλιό αγιορίτικο μοναστήρι της Μονής Διονυσίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το υπό ίδρυση Μοναστήρι εξυπηρετούνταν αρχικά από το ξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Με την πάροδο του χρόνου ανακατασκευάστηκαν τα παλιά κτίρια στα οποία βρίσκονται σήμερα τα κελιά των μοναχών. Τα εγκαίνια του καθολικού ναού έγιναν στις 30/08/1981.
Είναι ναός βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, αφιερωμένος στο Γενέσιο του Προδρόμου. Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε μετά από 10 χρόνια από δωρεές των πιστών. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 24 Ιουνίου και στις 29 Αυγούστου. Σήμερα έχει στη δύναμή του 50 μοναχές. Το μοναστήρι δεν δέχεται προσκυνητές Τετάρτη και Παρασκευή καθώς και όλες τις ημέρες της Σαρακοστής.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2375061592

ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ
Βρίσκεται στην Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, περίπου 96 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, μετά τα Νέα Μουδανιά στη Χερσόνησο της Σιθωνίας.
Η Μονή δεν υπάγεται σε καμιά Μητρόπολη αλλά στο 'Αγιο 'Ορος. Το Ιερό Ησυχαστήριο έχει δύο ναούς. Ο πρώτος είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αγιορείτες Πατέρες και χτίστηκε το 1990 είναι ένας από τους 14 αντίστοιχους ναούς σε ολόκληρη της Ελλάδα.
Ο δεύτερος ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Πορταίτισσα και χτίστηκε το 1997.Και οι δύο ναοί είναι χτισμένοι σε βυζαντινό ρυθμό. Η μονή ιδρύθηκε από τον ιερομόναχο Γρηγόριο Σαψωνίδη, ο οποίος κοιμήθηκε το 1993.
Στο δυναμικό του έχει 10 μοναχές οι οποίες εκτρέφουν 250 κότες και 14 αιγοπρόβατα για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ο πρώτος ναός γιορτάζει την επόμενη Κυριακή μετά των Αγίων Πάντων και ο δεύτερος την δεύτερη ημέρα του Πάσχα.. Και οι δύο χτίστηκαν με προσωπική δουλειά των μοναχών. Το Ιερό Ησυχαστήριο δεν έχει νερό και ο δρόμος σε αυτό δεν είναι βατός.

ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ''ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ''
Απέχει περίπου 95 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στο Βατοπέδι Χαλκιδικής, μεταξύ των μονών Ορμυλίας και Ιωάννου Προδρόμου. Εκκλησιαστικώς ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας. Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1986 και τα εγκαίνια του έγιναν από τον Μητροπολίτη Κασσανδρείας . Συστάθηκε με την προτροπή και την ευχή του Μακαριότατου Γέροντα Παισίου.
Το καθολικό είναι ναός βυζαντινού ρυθμού με τρούλο. Πανηγυρίζει στις 10 Νοεμβρίου στη μνήμη του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη και στη 1 Οκτωβρίου της Αγίας Σκέπης σύμφωνα με την Βυζαντινή παράδοση. Σήμερα αριθμεί 14 μοναχούς.
Τηλέφωνα Μονής: 237104198424
Η Μονή δεν δέχεται προσκυνητές Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.
Τις υπόλοιπες μέρες δέχεται το πρωί 8:00-1:00 και το απόγευμα από τις 5:00 μέχρι και 8:00. Γίνονται δεκτοί και ομαδικοί επισκέπτες ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ
Ο Ιερός Ναός του πολιούχου Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο κέντρο της Ορμύλιας και είναι κλασσική τρίκλιτος βασιλική της τουρκοκρατίας με εικονοστάσιο της λαϊκής μακεδονικής τεχνοτροπίας το οποίο δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί. Είναι κτίσμα του 19ου αι., ακριβέστερα του έτους 1818. Κτίστηκε στη θέση προϋπάρχοντος βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Αγιο Χαράλαμπο και καταστράφηκε από πυρκαγιά. Αλλά και ο νεόδμητος ναός καταστράφηκε, επίσης από πυρκαγιά, τρία χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης της Χαλκιδικής στην Τουρκοκρατία. Και πάλι όμως η ευσέβεια των κατοίκων τον αποκατάστησε στην προηγούμενή του μορφή.
Ο Ιερός Ναός αφιερώθηκε στον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο επειδή από την προηγούμενη καταστροφή διασώθηκε κατά θαυματουργό τρόπο μόνο η εικόνα του που σήμερα είναι η εφέστιος εικόνα.